top of page

 WINTERBANDEN, WAAROM?

's Winters zijn de rij-omstandigheden bijzonder lastig: u en uw auto worden dan zwaar op de proef gesteld. Kou, regen, ijzel, sneeuw en gevallen herfstbladeren kunnen uw autorit verstoren. Om uw veiligheid te bevorderen onder deze lastige weersomstandigheden kunt u kiezen voor winterbanden. Door het profiel en de speciale rubber samenstelling zorgen winterbanden onder alle gladde omstandigheden voor sterk verbeterde grip en dus voor uw veiligheid!
      Wat zijn de voordelen van winterbanden?
 De voordelen op een rijtje:
- Sterk verbeterde grip bij temperaturen onder de 7°C
- Minder kans op aquaplaning door effectieve waterafvoer
- Betere wegligging in bochten
- Kortere remweg
      Waarom moeten winterbanden gewisseld worden?

 

Advies: onder de 7°C omwisselen

Zodra de temperatuur zakt onder de 7 graden Celsius presteren winterbanden beter dan gewone (zomer)banden. Door de lage temperatuur wordt het rubber van een zomerband harder en verliest daardoor veel van zijn goede eigenschappen (grip, comfort). De banden verliezen dan hun grip op het wegdek en als u remt, duurt het langer voordat u stilstaat. Meestal worden de winterbanden gemonteerd in oktober/ november. Bij hogere temperaturen neemt de slijtage van de winterband behoorlijk toe. Dus zodra het weer omslaat van overwegend koud naar overwegend warm, kunt u het beste uw zomerbanden weer laten monteren. Dit is meestal rond maart/april.

      Slijten winterbanden harder dan gewone banden?

 

In principe slijten winterbanden tijdens winterse omstandigheden niet sneller dan gewone (zomer)banden. Wanneer de gemiddelde temperatuur boven de 7 graden Celsius komt neemt echter de slijtage van winterbanden behoorlijk toe.

      Winterbanden soms verplicht of aan te raden?

 

In de meeste Europese landen bestaat er regelgeving op dit gebied. Als er voor winterbanden een verplichting geldt, dan is dit vaak bij winterse omstandigheden en/of binnen een bepaalde periode. In sommige gevallen wordt met een verkeersbord de verplichting aangeduid, bij sneeuwkettingen komt dit vaker voor. Maar het niet voldoen aan de regels kan een boete opleveren en als je (buiten je schuld) betrokken raakt bij een verkeersongeval, kan het rijden onder winterse omstandigheden zonder winterbanden leiden tot medeaansprakelijkheid en 'grove nalatigheid', waarbij de verzekeraar betaling kan weigeren.
Winterbanden zijn - vaak afhankelijk van de weersomstandigheden, een bepaalde periode en /of een speciaal bord - verplicht in:

  • Bosnië/Herzegovina,  Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Roemenië, Servië, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Zweden en Zwitserland.

In veel van bovengenoemde landen is het ook (in bepaalde perioden) verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben of te gebruiken als dat door borden wordt aangegeven. Dat geldt ook voor Albanië, Andorra, Bulgarije, Griekenland, Hongarije, Macedonië, Polen, Portugal en Turkije.

       Bandenmaat en andere informatie op de autoband

 

Er zijn enorm veel verschillende uitvoeringen en maten banden.

De keuze voor een bepaalde bandenmaat wordt bepaald door de auto waar de banden onder gemonteerd worden.
Welke maat banden je moet gebruiken, hangt af van het type auto. De betekenis van de bandenmaat 165/70 R 14 81 T is als volgt:

  • 165 is de breedte van de autoband in millimeters.

  • Het getal 70 heeft betrekking op de hoogte. Deze is 70 procent van de breedte van de band.

  • De R staat voor radiaal.

  • 14 is de maat van de velg in inches.

  • 81 heeft betrekking op de draagcapaciteit van de band (462 kg).

  • T betekent: geschikt voor een snelheid tot 190 km/h.

bottom of page